Gegevens uitwisseling in de zorg

LSP - Heb jij al toestemming gegeven?

Donderdag 05 november 2020

Sinds kort vind je in de wachtkamer en bij de huisartsen informatie over het LSP. 

In het weekend met spoed naar de dokter? Grote kans dat je niet bij de eigen dokter komt maar bij een vervanger. Die kent jou medische geschiedenis niet. En weet ook niet welke medicijnen je al gebruikt en of je ergens allergisch voor bent. Dan is het belangrijk dat je zorgverlener je medische gegevens kan inzien. Maar dat kan alleen als je daarvoor van te voren toestemming voor hebt gegeven.

Wil je meer weten lees dan de folder: Jouw medische gegevens beschikbaar via het LSP . Bij de balie liggen deze folders en het toestemmingsformulier. Vraag er om bij uw huisarts of apotheek 

Je huisarts en je apotheken kunnen jouw medische gegevens delen met andere zorgaanbieders. Bijvoorbeeld als een andere arts of apotheek je medische gegevens nodig heeft om je snel, goed en veilig te helpen. Het delen van je medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Maar alleen als jij dat goed vindt.

Het Landelijk Schakelpunt is geen database: er worden geen medische gegevens in opgeslagen. Die gegevens blijven gewoon staan in de dossiers bij de huisarts en apotheek. Daar kunnen andere zorgaanbieders, via het Landelijk Schakelpunt, de belangrijkste informatie bekijken.Het Landelijk Schakelpunt is verdeeld in regio’s. Jouw zorgaanbieders kunnen je medische gegevens alleen binnen je regio delen en bekijken.

Toestemming

Het is belangrijk dat je hiervoor toestemming geeft. Als je toestemming geeft, melden je huisarts en apotheken je burgerservicenummer (BSN) aan bij de verwijsindex van het Landelijk Schakelpunt. Kom je bij een andere zorgaanbieder, dan kan die met je BSN zoeken in de verwijsindex. Voor meer informatie www.volgjezorg.nl

Jouw toestemming kun je op drie manieren regelen:

Lees altijd eerst de folder.

Downloads & links

Voorlichtingsfolder - Volg je zorg

© Jan van der Molen 2022