Griepvaccinatie

Ieder jaar rond eind september en begin november wordt de griepvaccinatie uitgevoerd.

Indien u in aanmerking komt voor de griepprik dan ontvangt u de uitnodiging voor de griepvaccinatie ongeveer twee weken eerder thuis.

Griep
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik beschermt u tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. In deze bijlage leest u meer over de jaarlijkse griepprik.

Voor wie is de griepprik?
Sommige mensen lopen extra risico als zij griep krijgen. De volgende groepen mensen krijgen de griepprik aangeboden, omdat zij extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep:

 • 60 jaar en ouder;
 • hart en vaatziekten;
 • longziekten;
 • diabetes (suikerziekte);
 • nieraandoeningen;
 • weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling, zoals chemotherapie.

Voor deze groepen geldt dat de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn dan voor mensen jonger dan 60 jaar die deze ziektes niet hebben. De ‘eigen’ ziekte kan ook erger worden. De jaarlijkse griepprik helpt dit voorkomen. Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. Zwangere vrouwen kunnen gewoon de griepprik halen. Wie de gratis griepprik krijgt aangeboden, wordt bepaald door de minister van VWS.

Waarom vanaf 60 jaar?
Het is gebleken dat mensen al vanaf 60 jaar meer risico lopen op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen. Heeft u een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij uw (huis)arts. Uw (huis)arts kan de bijwerkingen melden bij Lareb. U kunt dit ook zelf doen op 
www.lareb.nl. Lareb is het Nederlands centrum voor bijwerkingen. Met uw melding kan Lareb ervoor zorgen dat geneesmiddelen veilig blijven.

Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van het vaccin is elk jaar anders. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Haal dus elk najaar tussen half oktober en half november de griepprik.

Belangrijk!

 • U krijgt de griepprik in de bovenarm, Wilt u daar met uw kleding rekening mee houden?
 • Het vaccin tegen de griep is op de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet naar de apotheek te gaan.
 • Bent u allergisch voor kippeneiwit? Dan mag u geen griepprik hebben. Neem contact op met de praktijkassistente van uw huisarts.

Neem contact op met de huisartsenpraktijk indien het volgende voor u van toepassing is:

 • U heeft geen uitnodiging ontvangen en u denkt dat u wel in aanmerking komt.
 • U heeft ten onrechte een uitnodiging ontvangen.
 • U bent niet in staat om naar de praktijk te komen. 
 • U kunt niet komen op de datum en tijdstip van de uitnodiging.
 • U behoort niet tot de risicogroep en u de griepprik voor eigen rekening wilt ontvangen.

Meer informatie
Het RIVM is in opdracht van het ministerie van VWS verantwoordelijk voor de landelijke regie binnen het Nationaal Programma Grieppreventie. Meer informatie over de griepprik kunt u vinden op www.rivm.nl/griepprik. Voor meer informatie over griep en verkoudheid, zie www.rivm.nl/griep-verkoudheid.

© Jan van der Molen 2021